گزارش روزنامه جام جم در خصوص قربانی انجمن خیریه
13 تیر 1401

کلمه قربان از خانواده «قُرب» به معنای نزدیکی است و قربانی کردن از دیرینهترین رسم ادیان الهی است که اسلام آن را راهی برای تقرب جستن به خدا دانسته است؛ عملی که برای حاجیان واجب و جزء مناسک حج و برای دیگران سنّت مؤکد به شمار میرود؛ تا جایی که در احادیث آمده است «کسی که توانایی داشته باشد و قربانی نکند به مصلای ما نزدیک نشود.» (هدف از نزدیک نشدن به مصلا ترک نماز نیست بلکه توبیخی است برای تارک قربانی.)
قربانی، دارای اسرار و حکمتهای شگفتانگیزی است که به صورت مختصر به آن میپردازیم:
- سپاسگزاری از خداوند
خداوند در سوره کوثر از عطای خیر کثیر به پیامبر(ص) سخن به میان آورده است و از او میخواهد در مقابل این نعمت از طریق نماز و قربانی قدردانی کند و فرموده: «براى پروردگارت نماز گزار و قربانى كن (کوثر/2).»
- بخشش الهی
پیامبر اکرم (ص) در حدیثی فرمودند: «با ریختن اوّلین قطره خون قربانى، صاحب قربانى آمرزیده مى شود.»
- تقرب و تقوا
خداوند به روشنی از بینیازی خود نسبت به قربانی سخن گفته و آن را نشانه تقوا بر شمرده و فرموده است: «هرگز گوشتهای قربانی و خونهایشان به خدا نمیرسد، بلکه تقوای شما به او میرسد (حج/37).»
- یاد کرد حضرت ابراهیم و اسماعیل
شخص با قربانی کردن، به یاد فداکاریهای حضرت ابراهیم (ع) میافتد که حاضر شد از فرزندش اسماعیل بگذرد و تسلیم خواست و اراده پرودگار شود؛ آنجا که ابراهیم مامور شد گوسفندی قربانی کند و این کار، الگو و سرمشق حاجیان در قربانی حج شد.
- دوری از طمع و حرص
قربانی کردن، به معنای از بین بردن آز و طمع زیاد و کم کردن حرص و ولع نسبت به دنیا و مادیات است.
- بهرهمندی نیازمندان و مستمندان
اما در پرتوی قربانی کردن یکسری آثار مثبت اجتماعی نیز ایجاد میشود و آن توسعه در رفاه عمومی است. چه بسا افرادی که روزها و ماهها به دلیل فقر و نیازمندی از خوردن گوشت محروم مانده باشند. قربانی کردن و اهدای بخشی از گوشت قربانی میتواند این افراد را بهرهمند سازد. اهدای گوشت قربانی به نیازمندان از دستورات قرآنی نیز به شمار میرود. آنجا که خداوند فرموده: «پس از گوشتها بخورید و به درمانده مستمند بخورانید (حج/22).»
قربانی کردن و اهدای گوشت آن به نیازمندان و همسایگان از سنتهای پیامبر (ص) نیز بوده بدین صورت که یک سوم قربانی را صدقه میدادند و یکم سوم آن را به همسایگان می بخشیدند و یک سوم دیگر را برای خانواده خویش نگه میداشتند.»
از این رو قربانی به نوعی یک امر نهادینه شده است و خداوند تبارک و تعالی می¬خواهد در این ایام فقرا نیز بیبهره نباشند.
انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس به پاسداشت این شعائر الهی به جهت تقویت روحیهی نوعدوستی و رسیدگی به نیازمندان همواره آمادگی خود را جهت قربانی به نیابت از نیکاندیشان اعلام داشته است.
هماهنگی و تدارکات قربانی توسط انجمن خیریه از یک ماه قبل از عید قربان آغاز و دو هفته پس از عید به اتمام میرسد که مراحل آن بدین شرح میباشد: جلسه ستاد قربانی جهت برنامه ریزی و مدیریت پروژه، بازدید از دام و استعلام قیمت توسط کارگروه اجرایی ستاد قربانی، عقد قرارداد با تامینکننده دام، بازدید و اطمینان از سلامت گوسفندان، اطلاعرسانی عمومی، برگزاری کمپین و مشارکت خیرین در سنت قربانی، انجام قربانی در روز عید و ایام تشریق، آماده سازی، بستهبندی و انجماد گوشتها، توزیع گوشت قربانی میان مشارکین قربانی و نیازمندان.
در عید قربان سال گذشته بالغ بر 9803 کیلو گوشت قربانی میان مشارکین و مددجویان انجمن خیریه توزیع شد که امید است امسال نیز با مشارکت شما نیکاندیشان همچون سالهای گذشته در این مهم خدمترسانی کنیم.
نیکوکاران با ورود به سامانه www.anjomanbnd.com و یا از طریق شماره حساب زیر نزد بانک صادرات به نام انجمن خیریه و خدمات اجتماعی بندرعباس می توانند در این امر مشارکت داشته باشند.
شماره حساب:
0101801526003
شماره کارت:
6037-6919-9003-9794
شماره شبا:
IR630190000000101801526003